CD Opname Harmen Vanhoorne

Harmen Vanhoorne begon vorig weekend met de opnames van zijn eerste solo-cd, die de titel "Fortune's Fool" kreeg. Ik schreef het werk, Harmen won er the British Open Solo Championship en de Ern Keller Memorial Trophee mee. Deze nieuwe release is bijzonder omdat ze voor 95% nieuwe composities bevat, allemaal geschreven door talentvolle componisten.

Tom Davoren schreef een fantastisch en opwindend openingswerk voor de CD, genaamd "Off the Scale", in zijn gebruikelijke stijl waarin hij vlugge noten combineert met muzikale lyrische frasen.

Dr. Peter Meechan stimuleerde Harmen om aan dit ambitieus project te beginnen. Peter schreef het nieuwe "Manchester Concertino" voor Harmen Vanhoorne, Jess Tedrea en Roger Webster. Naast dit driedelig werk krijgt ook "Apex" een plaats op de CD. "Apex" is het enige werk dat niet origineel geschreven is voor deze CD, maar het kon niet ontbreken omdat het de mooiste klanken van een cornet weergeeft.

Ikzelf tekende voor drie nieuwe werken. Naast "Fortune's Fool" schreef ik nog twee bijzondere werken. Het eerste innovatieve werk is "The Dark Days", waarin Harmen zichzelf begeleidt met behulp van gitaarpedalen en een arsenaal aan elektronische effecten. Een fragement uit de première van dit werk kan je beluisteren onder 'wat doet stan voor mij'."Fall from Grace" krijgt begeleiding van een tape en gaat nog een stap verder: Harmen vormt een duet met de omstreden Libische leider Mouammar Khadaffi. Ik verwerkte quotes uit een interview met de BBC van Khadaffi en zijn zoon, Saif Al-Islam, in de tapebegeleiding. Het stuk gaat over de val van het Libische regime en alle fases die daarmee gepaard gaan, van complete chaos tot eenzaamheid.

Harmen wilde naast dit alles ook een nieuw cornetconcerto kunnen presenteren: daarom vroeg hij Dr. Nigel Clarke om een compositie. Het nieuwe concerto draagt de naam "Mysteries of the Horizon" en haalt inspiratie uit vier schilderijen van de Belgische surrealistische kunstschilder René Magritte. Het werk heeft alles wat wat een cornetconcerto moet hebben: in de eerste plaats is het onvergelijkbaar met welk ander cornetconcerto ook en toch besteedt het aandacht aan de vele gedaanten van de cornet bij het publiek. "Mysteries of the Horizon" is een bijzonder moeilijk werk: de lat ligt weer een beetje hoger.

Harmen werkt voor het hele project samen met zijn vaste band Brassband Buizingen. Die staat natuurlijk onder leiding van Dr. Luc Vertommen.

De CD "Fortune's Fool" door Harmen Vanhoorne en Brassband Buizingen ligt in september in de winkel.

 


Luc Vertommen, Nigel Clarke, Pete Meechan, Harmen Vanhoorne, Stan Nieuwenhuis