Finalist European Composers Competition

Afgelopen weekend maakte de EBBA (European Brass Band Association) de finalisten bekend van zijn Europese compositiewedstrijd. Met tros mag ik zeggen dat ik één van de drie laureaten ben en valt dus in ieder geval al in de prijzen. De twee andere laureaten zijn de Zwitser Ludovic Neuhrohr en de Brit Christian Overhead. Op 30 april in Freiburg wordt bekendgemaakt wie van ons drie ook de hoofdprijs ter waarde van 2500 euro wegkaapt.

Tijdens de Europese Brassbandkampioenschappen in Freiburg zal de finale van de compositiewedstrijd plaatsvinden. De jeugdbrassband van Noordrein-Westfalen speelt daar de drie geselecteerde composities. Een professionele jury beslist die avond in Freiburg wie met de titel van beste Europese Componist naar huis gaat. De componisten mogen nu nog niets vertellen over hun stukken, omdat de jury tijdens de finale objectief moet kunnen oordelen

De driejaarlijkse compositiewedstrijd is ondertussen reeds aan haar zesde editie toe. De twee tussenliggende jaren kiest de EBBA de beste Europese solomuzikant en beste Europese dirigent. Nog maar één keer viel een Belgische componist in de prijzen. De Europese compositiewedstrijd is dé kans voor jonge componisten om hun talent voor een groot publiek te bewijzen en de volgende stap in hun carrière te zetten.