help ze niet naar de tuut

Met een nieuwe campagne wil de Vlaamse overheid jongeren sensibiliseren over de oorzaken en gevolgen van gehoorschade. De campagne "Help ze niet naar de tuut" sluit aan bij de nieuwe geluidsnormen die volgend jaar van kracht worden. Met Studio Stan nam ik de sounddesign van de radiospots en de websitefilmpjes voor mijn rekening!

Je kan de radiospots beluisteren onder 'wat doet stan voor mij'. De spots zijn een karikatuur van hoe een dagelijkse situatie onverdraagbaar kan worden. Concreet vertrok ik van eigen opnames, muziekjes en geluiden die ik aan de hand van hevige filters en effecten stelselmatig liet overgaan tot een brei van lawaai waaruit de bekende fluittoon komt bovendrijven. Het is géén poging tot een realistische nabootsing van gehoornschade maar zoals eerder gezegd een karikatuur bedoeld om mensen te sensibiliseren. Het onderwerp ligt me nauw aan het hart want zelf heb ik een grote gevoeligheid voor lawaaierige omgevingen en het dragen van gehoorbescherming is vaak een hindernis bij het spelen van muziek.

info van www.helpzenietnaardetuut.be:

Eén op de tien Vlamingen heeft last van oorsuizingen, die verschillende vormen kunnen aannemen zoals gefluit of gesuis of verschillende geluiden tegelijkertijd. "Eén persoon op de zes ondervindt daar zoveel hinder van dat het de hinder van zijn leven wordt", zegt professor Paul Van de Heyning, hoorspecialist aan het UZ Antwerpen.

Met onder andere spotjes op de radio wil de Vlaamse overheid de bevolking wijzen op de gevaren van te luide muziek. Onder andere festivals en fuiven belasten de oren, maar ook mp3-spelers hebben een groot effect op de oren. Op de website helpzenietnaardetuut.be kunt u dan weer uw eigen luistergedrag testen.

In februari keurde de Vlaamse regering overigens nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten goed. Die worden begin volgend jaar van kracht.

Item in het journaal van 9 april
Link naar website van de campagne
Link naar de radiospots