Stan Nieuwenhuis

Wie is Stan?

Stan Nieuwenhuis is een jonge componist en muzikant. Zijn roots liggen in Nederland, hij groeide op in de buurt van Brussel. Nu verblijft hij vooral in Antwerpen.

Stan begon aan zijn muzikale carrière te timmeren toen hij acht was. Toen begon hij piano en trompet te spelen. Later trok hij naar het Lemmensinstituut in Leuven en haalde er zijn meestergraad trompet. Tussendoor leerde Stan zichzelf gitaar en bas spelen en begon hij aan de knopjes te prutsen. Hij speelde bij het Nationaal Orkest van België, het Nationaal Jeugd Orkest van Nederland, het Orkest Der Lage Landen en de European Youth Brassband 2005.

Na zijn klassieke opleiding in Leuven, trok hij naar Rotterdam voor een opleiding Sound Engineering aan het SAE Instituut. Hij studeerde met grote onderscheiding af en mag zich professioneel knopjesbediener noemen.

Samen met Elke Jacobs vormt Stan het duo 'mastercab'.  Singles als “pocket saint”, "strange", "home" en "harbor" kon je onder meer al horen op StuBru, radio 1, Pure FM en FM Brussel. Hun eerste plaat 'waterproof' kwam in 2011 uit bij het vernieuwende label SonicAngel. Hun nummers zijn ook terug te vinden op compilaties van 'de afrekening' (StuBru) en 'belpop'.

Stan is ook lid van 'Exit_Brass!', een jong gewaagd koperkwartet dat graag flirt met de grenzen van de klassieke muziek. Stan toont er zijn veelzijdigheid: hij speelt cornet in het kwartet, arrangeert én schrijft er zelf stukken voor.

Als componist toont Stan hoe veelzijdig hij écht is. Hij schrijft zowel voor film en documentaire, voor fanfare en brassband als voor zijn eigen muzikale projecten als mastercab en Exit_Brass!.